Hoppa till sidans innehåll

Transplant and dialysis games Oxford 2022

02 SEP 2022 16:13
Förra veckan var Ulf Ununger i Radley i England för att spela Transplant and dialysis games Oxford 2022. Nedan har Ulf själv skrivit om mästerskapet.
  • Skapad: 02 SEP 2022 16:13

Här är lite kort om dessa tävlingar som ses som ett inofficiellt europamästerskap för transplanterade och dialyspatienter.
Finns även motsvarande mästerskap men enbart för hjärt/lungtransplanterade och då blir givetvis inte konkurrensen lika stark då det är en betydligt mindre grupp.
Vanligaste organet för transplantering är njurar jag är ju hjärttransplanterad för lite över ett år sedan.
Tävlingen gick av stapeln i en liten ort som heter Radley strax utanför Oxford där man också erbjöds boende på Radley college, en internatskola med ca 700 elever, enbart pojkar.
Man tävlar i en mängd olika grenar och varje tävlande får delta i max 5 grenar, medför att nivån i resp gren varierar ganska mycket då många väljer max antal grenar utan att vara speciellt duktiga, "är ju kul spela pingis, bowling, dart etc".
Grenarna är som sagt många, de vanliga friidrottsgrenarna med löpning olika sträckor, längd, höjd, kastgrenar, badminton, tennis, bordtennis, dart, bowling, golf, fotboll, volleyboll, kast med liten boll och många till.
Även anhöriga erbjöds delta i vissa grenar men då utom tävlan.
Jag deltog enbart i bordtennis, dubbel tillsammans med Lennart Ekdahl från Lund, han fick nya lungor för ca 22 år sedan och detta var hans tionde mästerskap, dock det första inom kategorin öppen för alla transplanterade.
Jag spelade i klassen 50+ då det var äldsta klassen, vi var 21 deltagare som började med sedvanligt gruppspel. Jag vann min grupp utan setförlust, nivån var som sagt väldigt varierad....
I första slutspelsmatchen vann jag mot turneringens enda danska deltagare, förvisso en skolade pingisspelare men vann ändå ganska komfortabelt med 3-0.
I kvartsfinalen en herre runt 70 från Polen, vart också 3--0.
Semifinalen mot Janos från Ungern, ungtupp på 50 år som spelade fin pingis, vann ändå rimligt ohotad med 3-1.
I finalen väntade Christos från Grekland, också en yngling i 50-åldern, där förlorade jag första och låg under 6-2 i andra innan jag kunde vinna 17-15, sen var jag inte riktigt hotad i de två sista seten. 
Dubbelturneringen avbröts efter gruppspelet till allas förvåning men delade ändå ut medaljer så den bortser jag från helt enkelt även om jag fick ett silver där.
En kul upplevelse, fantastiskt proffsigt arrangemang och en mycket intressant upplevelse tillbringa en vecka på internatskola.
Där fanns allt som man sett på TV, karaktäristiska matsalen med träbord, träbänkar och podium för lärarna, stor kyrka, 10 hus med ca 70 rum vardera, golfbana, cricketplan, idrottsplatser, tennisbanor, squashbanor, bordtennis, simhall mm, hann bara se en bråkdel under den vecka jag var där.
/Ulf Ununger 
Skribent: Benny Nilsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Boo KFUM IA - Bordtennis
Mensättravägen 36
13231 Saltsjö-boo

Besöksadress:
Mensättravägen 36
13231 Saltsjö-boo

Kontakt:
Tel: +4687150140
E-post: bordtennis@bookfum.s...

Se all info